Myria brengt vrijdag een reeks vooraanstaande experts rond de tafel over migratie

Van 9.30 uur tot 17.30 uur vandaag/vrijdag organiseert het federaal migratiecentrum Myria een colloquium over migratie. Dat gebeurt in samenwerking met de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, de Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique en Le Soir. Blikvanger bij de uitgenodigde experts op het colloquium is Vincent Cochetel, vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties(UNHCR). De hele dag worden zeer actuele thema's zoals internationale bescherming en economische migratie aangesneden aan de hand van academische uiteenzettingen. "De kwestie van de internationale migratiestromen is zonder twijfel de grootste politieke uitdaging van dit ogenblik", zegt François De Smet, directeur van Myria. "Het is een complexe aangelegenheid met verschillende technische aspecten inzake bescherming van mensenrechten en demografische evoluties. Het debat in Europa hierover is sinds de migratiecrsisis van de zomer 2015 erg gepolariseerd. Het stelt zelfs de waarden en de cohesie van de Europese Unie op de proef. Almaar meer stemmen in almaar meer lidstaten gaan op om de grenzen strenger te bewaken, om toelating tot het grondgebied te verstrengen, om immigranten terug te drijven en om de strijd tegen mensensmokkel op te drijven."

"De bevolking in de EU heeft schrik voor een 'invasie van barbaren' wanneer er geen controle is op de immigratie, een idee die nog gevoed wordt door populisten en die ook deels gebaseerd is op het mislukken van de integratie van vreemdelingen in de voorbije periode", vervolgt De Smet. "Er is het onderscheid tussen politieke vluchtelingen die recht hebben op internationale bescherming op basis van conventies en de economische migranten die hier zouden komen profiteren, dat zorgt voor verhitte politieke en morele discussies. Een aantal politieke partijen spelen ook in op de schrik voor het verlies van de identiteit van de bevolking. Zij duwen de migranten in de rol van het paard van Troje dat ons komt vernietigen. Het verdedigen van de eigen identiteit verdringt zodoende andere waarden zoals het verdedigen van de mensenrechten, de opvang van vervolgden of de solidariteit met mensen die kwetsbaar zijn en die lijden."

Dit colloquium vindt vandaag/vrijdag plaats in de Troonzaal van het Paleis der Academiën, Hertogstraat 1 in 1000 Brussel van 9.30 uur tot 17.30 uur. Voorzitter van het eerste deel van het colloquium is prof. em. Françoise Tulkens, van de Faculteit recht en criminologie (UCL) en lid van de Académie royale de Belgique. Het tweede deel wordt geleid door Mark Eyskens, minister van Staat. Bij de deelnemers onder andere Dirk Van den Bulck, Commissaris-generaal, Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), Nicole Fasquelle en Marie Vandresse van het Planbureau, Ive Marx van Universiteit Antwerpen en Stijn Baert van Universiteit Gent. Didier Viviers, vast secretaris van de Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, leidt het colloquium in. Het slotwoord en de conclusies komen van François De Smet, directeur van Myria.

bron: Belga