Muziekstreaming is voor het eerst populairder dan cd

Muziekstreaming is voor het eerst populairder dan cd

De betalende muziekstreaming groeide in 2017 met 38,6%, en was goed voor 41% van alle verkopen. Streaming laat de cd daarmee achter zich, die goed was voor een marktaandeel van 37%.

Met 54% was de online muziekverkoop voor de eerste keer goed voor meer dan de helft van de muziekverkoop. Zo'n 13% daarvan waren downloads en 41% was streaming. Dat is een kentering, aangezien in 2016 cd, vinyl en dvd nog meer dan de helft van het marktaandeel hadden.

Verdere opmars

In vergelijking met onze buurlanden was ons land iets trager in het omarmen van streaming, maar de BEA voorspelt een verdere opmars in de toekomst. «De stevige ondersteuning van de platenmaatschappijen en de streamingaanbieders zorgen ervoor dat de muziekliefhebber zich meer en meer bewust wordt van het bestaan ervan. We verwachten een verdere groei van deze dienst, zeker ook mede door de kracht van lokale artiesten», zegt BEA-directeur Pieter Swaelens.

Ook minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open Vld) gelooft dat de toekomst ligt bij online muziek. «Streaming is populairder dan de cd. Het belang van muziekstreaming voor artiesten en de muziekindustrie zal enkel maar toenemen.»

Vinyl blijft populair

Toch betekent het succes van de online muziek niet dat de cd's, dvd's en vinylplaten volledig in de verdrukking komen. Hoewel ze marktaandeel verloren, maakten ze samen nog steeds bijna 47% van de verkoop uit. De omzet van de vinylplaat is op twee jaar tijd zelfs verdubbeld, tot bijna zes miljoen euro. De totale muziekverkoop kende een lichte daling van 1,8% tegenover 2016.

Op de lijst van de tien meest verkochte albums van 2017 zijn de tweede tot en met de achtste plaats voor Belgische artiesten. Ze moesten enkel Ed Sheeran laten voorgaan. Het album van de artiesten uit het tv-programma ‘Liefde voor muziek 2017' staat op twee, de debuutplaat van Niels Destadsbader op drie. Clouseau, Oscar and the Wolf, Bazart, Bart Peeters en K3 vervolledigen de lijst.