Muziekplatform Liveurope blijft groeien

Liveurope, het samenwerkingsplatform van 13 Europese concertzalen, blijft groeien: meer nieuwe artiesten, meer diverstiteit en meer locaties. "Met een stimulerend financieringsmechanisme worden de concertzalen in het netwerk aangemoedigd om opkomende Europese bands te boeken. Hoe meer acts ze programmeren, hoe meer middelen ze krijgen", zegt Dirk de Clippeleir van de Ancienne Belgique in Brussel. Liveurope is het eerste initiatief in zijn soort. Het werd in 2014 opgestart met de steun van de Europese Unie en verenigt een aantal van de beste concertzalen in Europa met één duidelijk doel: de circulatie van nieuw talent versterken.

Twee jaar na de lancering van het initiatief zijn de resultaten onmiskenbaar positief, zegt de Clippeleir. "In de 13 concertzalen die momenteel tot het platform behoren, werden 837 bands uit 36 verschillende landen geprogrammeerd."

Als we kijken naar de programmatie van onze leden vóór de invoering van het bonussysteem, dan is het duidelijk dat Liveurope het verschil maakt", aldus Fabien Miclet, coördinator van Liveurope. "Gemiddeld boekten onze leden zo'n 20 jonge Europese artiesten per jaar. Nu ligt het cijfer dichter bij 35 shows. Amper twee jaar na de start van Liveurope mogen we dus al spreken van een stijging met 50 procent voor opkomend Europees talent."

De resultaten van het eerste jaar, voorgesteld in oktober 2015, waren al meer dan bemoedigend, met 380 jonge Europese artiesten geboekt in het platform (35 pct meer dan vóór de start van Liveurope). Met 457 concerten werd na het tweede jaar een verdere stijging met 20 pct opgetekend zonder dat de financieringsenveloppe werd verhoogd.

bron: Belga