Muziek past je tastzin aan

Afhankelijk van welke muziek je beluistert, ga je dingen anders aanvoelen. Hoe sexyer het nummer, hoe sensueler we een aanraking beoordelen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Muziek beïnvloedt hoe we de signalen van onze tastzin beoordelen. Tot die conclusie zijn onderzoekers van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig gekomen. Meer nog, hoe sensueler de muziek, hoe warmer we worden van het gekriebel dat we tegelijkertijd voelen.

Maakt niet uit of het een robot is

De neurowetenschappers vroegen aan studenten om hun arm door een gat in een muur te steken. Achter de wand streelde een robotarm hen zachtjes. Ondertussen luisterden de proefpersonen naar muziek. Die moesten ze achteraf beoordelen gaande van 'totaal niet sexy' tot 'extreem sexy'.

Opvallend was dat de muziek duidelijk de ervaring van de aanraking beïnvloedde, zelfs als de proefpersoon op voorhand ingelicht werd dat er achter de wand geen mens, maar een machine schuilging. Het leidde de onderzoekers naar de conclusie dat de beoordeling van een fysieke prikkel voor een deel losstaat van de persoon die het toedient.

Op dezelfde plaats in hersenen verwerkt

"Sommige elementen van de muziek worden overgedragen naar de tastzin", zegt onderzoeksleider Tom Fritz. Een verklaring daarvoor kan zijn dat de prikkels van muziek en tast in dezelfde hersengebieden verwerkt worden. Daardoor zijn ze aan elkaar verwant.

"De resultaten illustreren het evolutionaire belang van muziek als een sociale technologie", aldus de neurowetenschapper. Beïnvloeding van de beoordeling van tast en andere zintuigen stuurt ons gedrag ten opzichte van een groep en zelfs een mogelijke partner, beweert hij.