Muyters lanceert Vlaams actieplan Artificiële Intelligentie

Muyters lanceert Vlaams actieplan Artificiële Intelligentie

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) heeft het Vlaams actieplan Artificiële Intelligentie (AI) gelanceerd. Het plan bevat een jaarlijkse investering van 32 miljoen euro en is gericht op onderzoek, implementatie, ethiek en opleiding. Vorig jaar wees een rapport van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) er al op dat Vlaanderen op AI-vlak niet alleen achterop hinkt op China en de Verenigde Staten, maar stilaan ook op de omringende landen. Een van de aanbevelingen was dat Vlaanderen dringend nood heeft aan een strategisch plan rond artificiële intelligentie.

Dat plan is nu klaar. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) werkte een plan uit waarbij jaarlijks 32 miljoen euro zal worden geïnvesteerd in artificiële intelligentie. Daarvan zal 12 miljoen euro gaan naar onderzoek. De Vlaamse onderzoeksinstellingen, universitaire centra en kenniscentra kunnen daarbij een belangrijke hefboom zijn.

"We beschikken in Vlaanderen niet over de schaalvoordelen en overheidsbudgetten van internationale koplopers als de VS en China, maar wel over toponderzoek in heel relevante AI-domeinen. Als we daarop focussen en slim specialiseren, kunnen we het verschil maken op wereldschaal", aldus Muyters.

De grootste hap van het budget, 15 miljoen euro, gaat naar het verbeteren van de digitalisering bij bedrijven en het ondersteunen van de implementatie van AI bij die bedrijven. "We hoeven met AI niet zelf al het warm water uit te vinden, maar moeten er wel voor zorgen dat wat al bestaat ook tot bij ons geraakt", aldus Muyters.

Tot slot gaat er ook 5 miljoen euro naar ethiek en opleiding. Zo moet er een Kenniscentrum Ethiek komen dat zich buigt over de ethische uitdagingen en vraagstukken op het vlak van AI. Het is ook de bedoeling de kennis over AI bij de bevolking aan te zwengelen. "De ambitie is om op drie jaar tijd 100.000 Vlamingen minstens een basiskennis AI mee te geven. We kijken daarom naar het huidig aanbod aan AI-opleidingen in Vlaanderen en gaan na wat er nodig is om in te spelen op wat onze bedrijven en onze werknemers en werkzoekenden nodig hebben", stelt Muyters.

bron: Belga