Muyters en prinses Astrid wisselen complimentjes uit aan einde economische missie in Indonesië

Aan het einde van de economische missie in Indonesië hielden prinses Astrid en de deelnemende ministers en staatssecretarissen een persconferentie, waarbij rijkelijk complimentjes uitgewisseld werden. Ook door Vlaams minister en N-VA'er Philippe Muyters en de prinses. Na een handelsmissie is het traditie dat de prinses een briefing geeft, vergezeld door de ministers. Deze keer wilde ze het op een informelere manier aanpakken. De prinses kroop in de rol van moderator/presentator en liet de vier meegereisde politici elk om beurt hun zeg doen. Dat leverde iets meer interactie op.

Uiteraard bedankte iedereen elkaar en werd met bloemetjes gegooid voor de organisatie. Prinses Astrid noemde het "een geslaagde missie" en bedankte de ministers en staatssecretarissen. "Ik ben altijd zo goed omringd. Ik denk niet dat veel prinsessen zo goed door ministers omringd zijn. Ik voel soms de vermoeidheid niet meer dankzij jullie."

Voor Muyters had de prinses nog een individueel complimentje. De minister was aan het vertellen dat liefst 100 bedrijven tot bij de politieke verantwoordelijken werden gebracht en dat er 200 zakelijke contacten zijn geweest. "U ziet dat hij de cijfers goed kent", kwam Astrid lachend tussen.

Maar ook omgekeerd was er erkenning. Tijdens de briefing was Muyters de enige die de prinses niet persoonlijk bedankte, maar achteraf erkende hij dat ze "duidelijk een invloed" heeft gehad. "Dat is niet slecht", klonk het. Ook tijdens zijn vorige missie, in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, voelde Muyters die invloed.

"Ik ga duidelijk zijn, los van het feit of wij nu voor of tegen het koningshuis zijn. Zolang het er is, moeten we er gebruik van maken in die landen waar je dankzij een prinses deuren opent", dixit Muyters. "Ik denk niet dat we hier de president hadden gezien zonder haar. Maar ik zeg niet dat het niet zou lukken, mochten we morgen een presidentieel regime hebben."

bron: Belga