Muizen met Alzheimer krijgen geheugen terug dankzij wetenschappers

Muizen met Alzheimer krijgen geheugen terug dankzij wetenschappers

Alzheimerpatiënten lijden aan een hersenziekte waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. Daardoor verliezen ze hun kortetermijngeheugen en gaan ze dingen vergeten.

Muizen

Wetenschappers van het Technisch Instituut van Massachusetts (MIT) wilden testen of herinneringen bij alzheimer toch ergens in het brein opgeslagen blijven. De specialisten richtten zich op muizen het met een beginnende vorm van geheugenverlies. Het lukte de onderzoekers om een groep cellen die door de alzheimer waren uitgeschakeld weer opnieuw te activeren. Daardoor kwamen de herinneringen van de knaagdieren weer tot leven, zo meldt het wetenschappelijke blad Nature.

Mensen

Op basis van de nieuwe studie kan dus gesuggereerd worden dat patiënten met de ziekte van Alzheimer nog steeds herinneringen vormen. Dat geeft hoop voor nieuwe behandelingen van menselijke ziektelijders. De toegepaste stimuleringstechniek is niet mogelijk bij mensen, maar toch stellen de onderzoekers dat hun ontdekking de geneeskunde een stap dichter heeft gebracht bij een remedie tegen alzheimer bij mensen.

Foto Pixabay