Movies: Chloë Grace Moretz op de vlucht voor de apocalyps

Movies: Chloë Grace Moretz op de vlucht voor de apocalyps

We zijn het intussen gewoon om je in ongewone rollen te zien (hoofdrol in de remake van ‘Carrie', vigilante in ‘Kick-Ass', vampier in ‘Let me In'…) In deze film speel je voor het eerst een ‘normale' tiener.

Chloë Grace Moretz: "Gewoonlijk speel ik inderdaad nogal ongewone rollen, maar ik kruip ook graag in de huid van personages die dichter bij mij staan en met wie ik me kan identificeren, ongeacht hun fantasiewereld. Toen ik het boek had gelezen, viel me meteen iets op: Cassie is niet de eerste van de klas of de populairste op school. Ze is een doodnormaal meisje die buitengewone dingen meemaakt en daardoor een buitengewone mens wordt."

De boeken vormen een trilogie. In theorie komen er dus drie films. Heeft dat je doen twijfelen?

"Ja. Vroeger hebben ze me al eens dit soort films aangeboden, maar toen heb ik geweigerd omdat ik het verhaal dom of onrealistisch vond. De personages hadden geen menselijk aspect. OK, je kan kiezen wie je bent en rondlopen met fake tattoos (lacht)… maar ik vond dat niet echt interessant. Een heel normale tiener die geconfronteerd wordt met dingen die eigenlijk een heel extreme versie zijn van de puberteit, da's pas leuk! Daar gaat de film ook over: het is een heel menselijk verhaal dat zich afspeelt in de realiteit. Dat meisje heeft geen enkele training gehad. Ze probeert gewoon te overleven."

‘The 5th Wave' doet wat denken aan ‘The Hunger Games' en ‘Divergent'…

"Ik denk dat we zulke films met sterke vrouwenrollen nodig hebben. Het is goed dat vrouwen voor een keer ook eens de touwtjes in handen krijgen!"

Wat maakt jou dan zo normaal?

"Eerlijk? Alles! Ik ben een doodnormale jonge vrouw. Natuurlijk ziet mijn leven er glamoureus uit. Maar als ik thuiskom van een of ander prestigieus evenement, word ik weer heel normaal. Ik ben de jongste van een gezin van 5 kinderen, dus ik moet altijd de rotste karweitjes doen in huis. Zoals ‘s avonds laat de vuilniszakken buitenzetten of de boodschappen doen voor iedereen! (lacht)"

Droom je er soms van weer anoniem te zijn?

"Natuurlijk, maar ik ga ook niet flauw doen en beweren dat ik wou dat ik onbekend was… Na 13 jaar is het leuk dat al mijn harde werk eindelijk zijn vruchten afwerpt. Ook al is het soms vervelend als je je regels hebt, overal puisten krijgt, geen make-up ophebt en gewoon een koffie wil… terwijl iemand je foto vraagt (lacht). Maar goed, als ze mij herkennen dan wil dat zeggen dat mijn werk hen op een of andere manier geraakt heeft. Da's een enorm voorrecht."

Zie je je jeugdvriendinnen nog?

"Absoluut. Ik heb drie beste vriendinnen. We kennen elkaar al van toen we 9 waren. Zij zijn de enigen die me kennen van voor dit allemaal begon. Zij weten wie ik echt ben. Niet Chloë Grace Moretz, maar Chloë van Atlanta."

Je bent heel jong beginnen te acteren en hebt op je 19de al veel meer ervaring dan andere actrices van je leeftijd. Is dat een voordeel, tijdens castings bijvoorbeeld?

"Ik heb veel geluk dat ik al op mijn 6de in dit wereldje terechtgekomen ben. Al is dat soms ook een obstakel, want veel regisseurs zijn op zoek naar een fris en onbekend gezicht voor hun film. Ze denken dat als je al bekend bent, je niet helemaal kunt opgaan in je personage en dat de mensen in de eerste plaats Chloë Grace Moretz zullen zien. Op een casting doe ik gewoon wat ik moet doen: ik kom binnen en laat me volledig gaan. Meer kan ik niet doen om te tonen wat ik in mijn mars heb."

Ben je daardoor al rollen misgelopen?

"Ik heb tot nu toe vrij veel geluk gehad. Als er ergens een deur dichtsloeg, ging er een andere weer open. Zo had ik normaal gezien moeten meespelen in een groot project. Uiteindelijk is dat er niet van gekomen en is de persoon die wel gekozen werd genomineerd voor een Oscar. Maar daardoor kreeg ik wel de vrouwelijke hoofdrol in ‘Hugo' van Scorsese. Niet slecht hé?"

Elli Mastorou

@cafesoluble