Moslimkinderen weigeren zwem- en muzieklessen: "Het is misdadig"

Verschillende jonge moslimkinderen in enkele Brusselse scholen in Schaarbeek, Molenbeek en Anderlecht willen sinds de ramadan niet meer meedoen aan de zwemlessen om toch maar geen slok water binnen te krijgen en zelfs muzieklessen worden gemeden. Dat schreef De Standaard vrijdag. Jacky Goris, algemeen directeur van de scholengroep Brussel van het GO! , bevestigt de feiten. Die kwamen aan het licht nadat een aantal directeurs met de kwestie naar voren kwamen. "Het gaat slechts over enkele scholen in Anderlecht, Molenbeek en Schaarbeek. Toch is het nieuw dat kinderen van 9, 10, 11 jaar al meedoen aan de ramadan. Ik vind dat misdadig. Je kan die kinderen toch niet opleggen om te vasten", reageert Jacky Goris. Voor de kinderen kan het niet deelnemen aan lessen ook gevolgen hebben, aangezien deze onderdelen in de eindtermen zijn opgenomen. De klassenraad van de school beslist dan zelf verder over mogelijk blijven zitten van die leerlingen.

"Het woord zingen komt zelfs niet voor in de Koran. Het is een interpretatie van een interpretatie. Als we naar een normale samenleving gaan, moeten deze fundamentalistische ideeën er echt uit."

Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits, kan vooralsnog enkel ingrijpen door een sterke boodschap te brengen. "Scholen moeten hier duidelijk op reageren naar leerlingen en naar ouders. Indien religie dat in de weg staat, dan is een dialoog met de leerlingen en ouders belangrijk", aldus Crevits.

bron: Belga