Moskou wil alle Oekraïners sneller toegang geven tot Russische nationaliteit

Moskou wil alle Oekraïners sneller toegang geven tot Russische nationaliteit

Rusland wil dat het voor alle Oekraïners eenvoudiger wordt om de Russische nationaliteit te verwerven. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag verklaard in Peking. "We denken na over de mogelijkheid om de inwoners van Oekraïne op een vereenvoudigde manier ons staatsburgerschap te geven", aldus Poetin. Hij benadrukt dat het voornemen geldt voor alle inwoners van het land, dus niet meer uitsluitend voor de Oost-Oekraïeners.

Woensdag had de Russische leider nog een besluit ondertekend waardoor inwoners van de door de separatisten gecontroleerde gebieden in Donetsk en Loehansk, in het oosten van Oekraïne, gemakkelijker een Russisch paspoort kunnen bekomen. Op die maatregel is kritiek gekomen vanuit Oekraïne, maar ook vanuit Europese Unie en de VS. Gevreesd wordt dat Rusland zijn invloed op de regio nog verder wil vergroten.

De Russische maatregel volgde kort na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne. Die werd overtuigend gewonnen door de onervaren kandidaat Vladimir Zelensky, die zittend president Petro Porosjenko versloeg.

bron: Belga