Morgenavond gedeeltelijke maansverduistering

Morgenavond gedeeltelijke maansverduistering

Morgenavond vindt er een zwakke gedeeltelijke maansverduistering plaats. Daarbij lijkt het alsof er een soort schaduw over de maan trekt, maar de maan is nog wel zichtbaar. Volgens Meteovista zal de gedeeltelijke verduistering te zien zijn, omdat er die avond opklaringen worden verwacht. Tijdens een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. De aarde staat dan dus tussen de zon en de maan in.

Bij een totale maansverduistering kan direct zonlicht de maan niet bereiken. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt dan nog wel op de maan, die zo een rode gloed krijgt. Vorig jaar in januari beleefde ons land een spectaculaire totale maansverduistering. Bovendien was het "supermaan" en leek de maan veel groter dan normaal. De volgende zichtbare totale maansverduistering vindt op 16 mei 2022 plaats.

Nu morgenavond is er dus een zwakke gedeeltelijke maansverduistering. Die begint om 18.05 uur en eindigt om 22.15 uur. Het hoogtepunt van de verduistering vindt om 20.10 uur plaats. Op dat moment valt de maan voor het grootste gedeelte in een zwakke schaduw van de aarde.

Wie de gedeeltelijke maansverduistering wil zien, heeft geluk. Morgenavond wordt er een mix van opklaringen en wolkenvelden verwacht. In de Ardennen komen wel veel wolken voor.

bron: Belga