Moordende schutter van Parkland kondigde bloedbad in middelbare school per video aan

Moordende schutter van Parkland kondigde bloedbad in middelbare school per video aan

De vermoede dader van het bloedbad in de Stoneman Douglas High School in Florida had zijn moordpartij in verschillende videoboodschappen in detail aangekondigd. Dat meldden de Amerikaanse media gisteren lokale tijd onder aanhaling van enkele filmpjes met de smartphone van de 19-jarige Nikolas Cruz, die door het Openbaar Ministerie in Broward County werden vrijgegeven. Cruz had op 14 februari in een middelbare school in Parkland 17 mensen doodgeschoten. "Hallo, mijn naam is Nick en ik word de volgende schoolschutter van 2018", begint een van de filmpjes, die naar verluidt op de smartphone van de jongeman werden aangetroffen. Het doel van zijn aanslag was de Marjory Stoneman Douglas High School. Daar wilde hij met een AR-15, een halfautomatisch wapen, minstens twintig mensen doden, zei de 19-jarige dader in een groen t-shirt in de camera. "Als jullie mij in het nieuws zien, zullen jullie allen weten wie ik ben", zei hij verder en lacht.

In een ander filmpje beschrijft Cruz zijn uitgestippelde route naar school en zijn geplande aanval op de campus van de school. Een derde filmpje begint met de woorden: "Vandaag is de dag, de dag waarvan alles afhangt, de dag dat mijn bloedbad begint". Vervolgens heeft Cruz het over zijn eenzaamheid en minderwaardigheidsgevoel en dat hij er genoeg van heeft om als een idioot behandeld te worden. "Door de kracht van mijn AR-15 zullen jullie allen weten wie ik ben".

Overlevende leerlingen waren na het bloedbad een protestactie tegen wapengeweld en voor strengere Amerikaanse wapenwetten begonnen, die al snel uitgroeide tot een nationale beweging tegen het wapengeweld.

Het Openbaar Ministerie zal de doodstraf tegen Nikolas Cruz vorderen.

bron: Belga