Mooie start van herfstvakantie

Mooie start van herfstvakantie

Deze namiddag blijft het droog met zon en hoge wolkensluiers. Het is zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 15 graden in de Hoge Venen tot 18 of 19 graden in de meeste streken. Hier en daar kan het kwik klimmen tot 20 graden. Er waait een matige en aan de kust soms een vrij krachtige zuidzuidwestenwind. We krijgen rukwinden tot 50 à 55 km/u, zo meldt het KMI. Vanavond neemt de bewolking toe over het westen en het noordwesten, en daar gaat het langzaamaan regenen. Komende nacht breidt de regen zich geleidelijk uit naar de rest van het land, maar over het zuidoosten blijft het nog droog tot de ochtend. Over het westen wordt het op het einde van de nacht ook opnieuw overwegend droog. De minima liggen tussen 8 en 11 graden. De wind is matig en aan zee meestal vrij krachtig uit zuidwestelijke richtingen met rukwinden tot 50 km/u. In de loop van de nacht ruimt de wind, met uitzondering van het zuidoosten, naar noordwest.

Morgenochtend is het al droog maar nog bewolkt over het uiterste westen en noordwesten. In de loop van de voormiddag wordt het ook droog in het centrum. In Hoog-België blijft het nog regenen tot rond of na de middag en over het zuidoosten tot het einde van de namiddag. Vanaf de kust krijgen we, met uitzondering van Hoog-België, in de loop van de namiddag een afwisseling van zon en wolken. Met maxima tussen 10 en 12 graden is het gevoelig frisser dan de voorbije dagen. Er waait een meestal matige noordwestenwind.

Morgenavond en - nacht blijft het droog met brede opklaringen en soms wolkenvelden. In de loop van de nacht is er kans op enkele lokale mistbanken. De minima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen, 3 à 4 graden in het centrum en 7 graden aan zee. De noordwestenwind wordt in de meeste streken zwak en veranderlijk.

Maandag zijn er nog tijdelijk brede opklaringen op de meeste plaatsen met plaatselijk ook wat nevel of mist in de ochtend. Vanaf de Noordzee komen geleidelijk meer en meer wolken opzetten. Vrij snel wordt het overal zwaarbewolkt, behalve in het uiterste zuidoosten waar nog enkele opklaringen mogelijk zijn. Een lichte bui is niet uitgesloten in Vlaanderen. Maxima tussen 7 graden op de Hoge Venen en 12 graden in Vlaanderen. De wind is zwak tot soms matig uit noord tot noordoost.

Dinsdagochtend is er kans op nevel en mist. Aan de kust is er tijdelijk kans op een bui. Na het optrekken van het ochtendgrijs, blijft het droog met opklaringen en wolkenvelden. Maxima tussen 6 graden op de Hoge Venen en 11 graden in het westen. De wind is matig uit noordoost.

Woensdag blijft het droog met opklaringen en soms enkele wolkenvelden. Ten zuiden van Samber en Maas is er 's ochtends lichte nachtvorst mogelijk. Maxima tussen 6 graden in de Ardennen en 10 graden in Vlaanderen. Matige oostenwind.

Donderdag, komt er weinig verandering met afwisselend brede opklaringen en wolkenvelden. De kans op neerslag kan wat groter worden maar het blijft nog onzeker. 's Ochtends kan het licht vriezen in het centrum van het land. De maxima schommelen rond 9 graden in het centrum van het land bij een zwakke zuiden- tot zuidoostenwind.

Vrijdag zou een vrij actieve regenzone van west naar oost over het land trekken . Maxima rond 13 graden voor het centrum van het land. De wind zou toenemen.

Zaterdag zou het wisselvallig zijn met veel wolken en buien. Maxima rond 13 of 14 graden in het centrum van het land.

bron: Belga