Mongolisch postbedrijf pakt uit met innovatieve adressen

De postdienst van Mongolië zal naast straatnamen en huisnummers ook gebruik beginnen  maken van een adressensysteem dat uit drie willekeurige woorden bestaat. 
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Volgens het systeem wordt het adres van het station Brussel-Centraal bijvoorbeeld 'types.lighten.deprive', terwijl brieven gericht aan het Atomium zo naar 'diner.cracker.bravest' gestuurd moeten worden. Op zich lijken de willekeurige woorden waanzin, maar het systeem zet deze woorden om in coördinaten die gebruikt kunnen worden met een gps.

Het idee komt van het Britse bedrijf What3Words en biedt een mogelijke oplossing voor een globaal probleem. Naar schatting beschikken maar liefst vier miljard mensen niet over een adres, wat het moeilijk maakt om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of post te laten bezorgen. Met coördinaten kan je eender waar ter wereld een plekje aanduiden, maar de ingewikkelde reeks nummers leent zich niet tot een eenvoudige memorisatie.

Daarom heeft What3Words een systeem ontwikkeld waarbij elke coördinaat vervangen wordt door drie willekeurige woorden in een bepaalde volgorde. Elke unieke regel beslaat een oppervlakte van amper negen vierkante meter, wat exacte lokalisatie mogelijk maakt.

De beslissing van het Mongolische postbedrijf om in zee te gaan met What3Words lijkt logisch. Het reusachtige land is erg dun bevolkt, een kwart van de bevolking is nomadisch en zelfs in de hoofdstad Ulaanbaatar hebben niet alle straten een naam gekregen. Als de inwoners er nu een pakje of een brief willen aankrijgen, laten ze dat vaak naar een afhaalpunt sturen, of ze moeten de exacte instructies om hun woonst te vinden meegeven. Nu heeft iedere inwoner van Mongolië plots een adres, dat ze via de site of app van What3Words kunnen raadplegen.

Het Mongoolse postbedrijf is niet de eerste organisatie die What3Words zal gebruiken. Kaartendiensten, pakjesdiensten en ook instellingen als de Verenigde Naties en The British Museum weten al wat er zich bij 'short.taken.informal' bevindt.

Archiefbeeld AFP