Mondmaskers worden niet verplicht in winkels, sociale bubbel uitgebreid naar 15 mensen

Mondmaskers worden niet verplicht in winkels, sociale bubbel uitgebreid naar 15 mensen

De Nationale Veiligheidsraad heeft opnieuw beslist om enkele coronamaatregelen te versoepelen. Zo komt er een beetje perspectief voor de cultuursector. Er was al beslist om culturele activiteiten met een zittend publiek tot 200 aanwezigen vanaf 1 juli toe te laten. Nu is overeengekomen om dat aantal op te trekken naar 400 mensen voor activiteiten die in de buitenlucht plaatsvinden. Vanaf 1 augustus kan dat aangepast worden naar respectievelijk 400 en 800 aanwezigen. Dat moet dan wel in overeenstemming met de gewesten en de taskforce gebeuren.

De sociale bubbel, het aantal mensen die je per week mag zien bovenop je huisgenoten, wordt uitgebreid van 10 naar 15. Activiteiten in groep mogen tot maximaal 15 deelnemers. Ook zwembaden en bioscopen mogen opnieuw de deuren openen. Net zoals onder andere wellnesscentra, congreszalen, recepties, sauna's, feestzalen en casino's. Daar zullen uitbaters wel rekening moeten houden met de bekende veiligheidsvoorschriften. Voor nachtclubs en massa-evenementen is er nog geen datum voor een herstart bepaald.

Markten weer toegankelijk voor families

Er is ook goed nieuws voor marktkramers. De verplichting voor eenrichtingsverkeer blijft gelden, maar de markten mogen uitgebreid worden naar meer dan 50 kramen. Ook mag je opnieuw om samen met andere mensen naar de markt te gaan. Die versoepeling geldt ook voor voedingswinkels.

De Nationale Veiligheidsraad besliste ook om het gebruik van mondmaskers niet verplicht te maken voor klanten van winkels. Nochtans hadden experts van de GEES Erika Vlieghe en Marc Van Ranst daarvoor gepleit. Wel kan de maatregel ingevoerd worden als de coronacijfers weer stijgen.

"Wie zichzelf beschermt, beschermt ook anderen"

Premier Sophie Wilmes (MR) startte de persconferentie met een oproep aan iedereen om zich te houden aan de veiligheidsvoorschriften. Dat deed ze naar aanleiding van de geïmproviseerde samenscholingen van afgelopen weekend, zoals op het Brusselse Flageyplein. Ze vroeg iedereen pragmatisch de regels te volgen, "zoals we dat de voorbije weken gedaan hebben." "Wie zichzelf beschermt, beschermt ook anderen", gaf ze nog mee.

Naar aanleiding van de nationale feestdag op 21 juli liet Wilmes weten dat er hulde gebracht zal worden aan de slachtoffers van de coronacrisis. De militaire parade zal aangepast worden en er zal een televisie-uitzending zijn met Belgische artiesten. Het klassieke vuurwerk gaat niet door. In de plaats daarvan zullen er op symbolische plaatsen artistieke voorstellingen plaatsvinden.