Mondmaskerplicht in Brussels Gewest vanaf 9 juni op de schop

Mondmaskerplicht in Brussels Gewest vanaf 9 juni op de schop
AFP / F. Walschaerts

«De vaccinatie gaat goed vooruit en de cijfers dalen! Vanaf 9 juni zal het dus niet meer verplicht zijn om een mondmasker te dragen in de buitenlucht, behalve in drukke winkelstraten. We vragen iedereen om voorzichtig en verantwoordelijk te blijven», schrijft de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) op Twitter.

REEKS VERSOEPELINGEN

Na afloop van het Overlegcomité van vrijdag had minister-president Rudi Vervoort reeds aangegeven dat hij met de Brusselse burgemeesters zou overleggen over de specifieke Brusselse coronamaatregelen zoals de algemene mondmaskerplicht. Dat is dus gisteren gebeurd. De mondmaskerplicht geldt niet meer vanaf morgen, wanneer een reeks andere versoepelingen van het Overlegcomité van kracht worden.

In het Brussels gewest werden in totaal al 688.000 vaccindosissen toegediend en zijn 245.500 mensen volledig gevaccineerd. In Brussel worden 36-plussers momenteel uitgenodigd voor vaccinatie en mogen 31-plussers zich op de wachtlijst inschrijven.

INGEËNT VIA WACHTLIJST

In het Brussels gewest staan er momenteel 27.000 personen op de wachtlijst die klaar zijn om last minute opgeroepen te worden voor een vaccin. In de afgelopen maanden kregen 7.500 Brusselaars ook effectief een vaccin via de wachtlijst.

Uit de laatste cijfers blijkt intussen ook dat het vaccin van AstraZeneca in het Brussels gewest steeds minder wordt gebruikt voor eerste dosissen, want 95% van de leveringen wordt voorbehouden als tweede dosis. In Wallonië worden helemaal geen eerste prikken meer gezet met AstraZeneca.