Mondmasker verplicht voor iedereen in Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Mondmasker verplicht voor iedereen in Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Woensdag 12 augustus rondde het incidentiecijfer op het Brussels grondgebied over de zeven voorbije dagen de kaap van gemiddeld 50 nieuwe besmettingen met COVID-19 per 100.000 inwoners. Daarom geldt, zoals vorige week door de Brusselse regering in samenwerking met de negentien Brusselse gemeenten werd beslist, vanaf woensdag de mondmaskerdracht in heel het Brussels Gewest.

Uitzonderingen

De regelgeving voorziet wel enkele uitzonderingen. Er is geen mondmasker vereist tijdens sportbeoefening, bij het verrichten van intensieve lichamelijke arbeid op de openbare weg, en voor mensen met een handicap die hen verhindert een masker of een gelaatsscherm te dragen. Altijd moet de social distancing worden nageleefd, luidt het verder.

Wanneer het dragen van een mondmasker of een stoffen alternatief wegens medische redenen niet mogelijk is, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

Controles

Er komen versterkte politiecontroles om toe te zien op de naleving van deze maatregel en van alle andere maatregelen die op 27 juli zijn uitgevaardigd door de Nationale Veiligheidsraad. "Alle partners wensen alle lagen van de bevolking verder te sensibiliseren met communicatie-acties. Naast de brede publiekscampagne van het federaal niveau heeft ook het Gewest de derde fase van zijn communicatiecampagne gelanceerd die zich richt tot de doelgroep van de 14- tot 25-jarigen", benadrukt het kabinet Vervoort.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), belast met het gezondheidsbeleid binnen het Brussels gewest, voert in samenwerking met de gemeenten verder campagne in meerdere talen - tot 33 talen - rond symptomen en preventieve maatregelen. De GGC zal donderdag een informatiemoment organiseren voor de pers. De vragen verbonden aan testing en tracing zullen daar onder andere behandeld worden.