“Mona Lisa is duidelijk androgyn”

“De Mona Lisa is deels gebaseerd op Gian Giacomo Caprotti, de homoseksuele minnaar van Da Vinci." Dat beweert kunstexpert en voorzitter van het Italiaanse comité voor cultureel erfgoed Silvano Vinceti.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

De Italiaanse kunstkenner beweert dat Da Vinci zich niet alleen baseerde op Lisa Gherardini, de vrouw van een rijke Florentijnse koopman, maar ook op Caprotti, die twintig jaar lang de mannelijke assistent van Da Vinci was. Het kunstwerk, dat in het Louvre in Parijs hangt, zou een "androgyne mengeling" van beide zijn.

Deze uitspraak is gebaseerd op infraroodonderzoeken van de Mona Lisa en een gedetailleerde studie van zelfportretten van Caprotti. “Je ziet het vooral aan haar neus, haar voorhoofd en haar lach”, aldus Vinceti.

Zijn bevindingen kunnen op heel wat kritiek rekenen van andere kunstexperten, die zijn theorie als pure fantasie bestempelen. “Op de infraroodbeelden is niets te zien dat de theorie van Vinceti staaft”, zegt Martin Kemp, oud-professor van de afdeling Kunstgeschiedenis aan de universiteit van Oxford. Kemp blijft erbij dat de Mona Lisa enkel gebaseerd is op Gherardini.

Foto AFP / F. Coffrini