"Mol zijn is erg eenzaam"

"Mol zijn is erg eenzaam"

Na acht weken kennen we eindelijk de saboteur die heel Vlaanderen in de ban hield. Tegen alle verwachtingen in is Gilles de mol van het vierde seizoen. Niet Hanne, maar Cathy kon hem ontmaskeren en gaat met de prijzenpot van 30.790 euro lopen. Metro sprak met Gilles, de fanatieke mol.

Ben je bang geweest om jezelf te verraden als mol?

"In het begin vond ik het erg moeilijk om mol te zijn. Elke avond werd ik door de productie gebrieft, maar dat duurde slechts vijf minuten. Ik kreeg amper feedback, waardoor ik erg bang was dat ze me niet goed vonden en me gingen vervangen door iemand anders. Als mol ben je ook geen echte kandidaat, je bent vis noch vlees. Je hoort nergens bij en daar had ik wel moeite mee."

"Ik ben ook heel dicht bij de persoon gebleven die ik echt ben. Ik zou het niet kunnen om iemand anders te spelen. Ook als kandidaat zou ik zo fanatiek gespeeld hebben. Bij de eliminaties bijvoorbeeld zit er zo veel stress in de kamer, dat het ook niet moeilijk is om er gestresseerd uit te zien. Bij de pasvragen was ik wel erg van mezelf geschrokken. Hoe ik dat gespeeld heb, staat erg ver van mij. Ik had mezelf precies verloochend."

Hoe moeilijk was het om dat voor je omgeving geheim te houden?

"Ik had zelf een kandidatentactiek uitgestippeld die ik gebruikt heb om de laatste acht weken over het programma te praten. Ik heb de vragenlijst op die manier ingevuld en dat statistisch berekend. Dat maakte het makkelijker om erover te praten. Ook mijn familie en vrienden hebben na het bekijken van de eerste aflevering gezegd dat ik de mol niet kan zijn, omdat ik helemaal mezelf was. Die zijn dus serieus geschrokken!"