Moederskindjes zijn later vaker depressief

Kinderen die een erg nauwe band hebben met hun moeder, lopen een hoger risico om op latere leeftijd een depressie te ontwikkelen. Dat blijkt uit een Amerikaanse onderzoek.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Hoewel een goede verstandhouding met je ouders doorgaans beschouwd wordt als een noodzakelijke voorwaarde om uit te groeien tot een evenwichtige volwassene, spreken de bevindingen van deze studie die aanname enigszins tegen. Volgens wetenschappers van de Purdue University kampen 'mamaskindjes' vaker met depressieve symptomen dan volwassenen die in hun kinderjaren een minder intieme band hadden met hun moeder.

Ze kwamen tot die vaststelling op basis van een analyse bij 725 kinderen, waarvan ze bestudeerden hoe de verstandhouding met hun moeder was. Er werd gepeild naar conflicten en of de kinderen dachten dat hun mama trots op hen was. Zeven jaar later werden de geestelijke gezondheid van dezelfde personen onderzocht. Daaruit bleek dat de kinderen die teleurstelling en gebrek aan intimiteit voelden in de relatie met hun moeder er mentaal beter aan toe waren.

Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat 'moederskindjes' meer druk voelen om aan de verwachtingen te voldoen. De kans is ook groter dat ze een moeizame relatie hebben met hun broers of zussen.