Moeder Teresa krijgt hoogste eer

Tijdens een viering die door 100.000 gelovigen werd bijgewoond heeft paus Franciscus Moeder Teresa heilig verklaard. Na de mis trakteerde de katholieke leider 1.500 daklozen op pizza.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

De zuster van Albanese afkomst werkte heel haar leven met weeskinderen in de Indiase stad Calcutta. In 1979 won ze de Nobelprijs voor de Vrede en gisteren kreeg ze de grootste eer die er is binnen de Kerk.

De ceremonie kon op heel wat belangstelling rekenen. Het Sint-Pietersplein in Rome liep dan ook helemaal vol met gelovigen. Toch komt er ook kritiek op de heiligverklaring. Zo zeggen tegenstanders dat Moeder Teresa de armoede bestreed, maar de oorzaken niet aanpakte. Bovendien was ze openlijk tegen abortus en anticonceptie.

Na de mis nodigde de paus 1.500 daklozen en behoeftigen uit voor het middagmaal. Velen van hen wonen in inrichtingen van de Missionarissen van Naastenliefde, de orde die door Moeder Teresa opgericht werd. Zij kregen bij de ceremonie een ereplaats op het plein. Op het menu stond, hoe kan het ook anders, pizza. Die werd door een ploeg van Napolitaanse pizzabakkers gemaakt en door een 250-tal nonnen en vrijwilligers opgediend.