Modellen mogen pas met maat 34 catwalk op

Modellen mogen pas met maat 34 catwalk op

Het gaat om de modemerken die eigendom zijn van de Franse luxebedrijven Kering en LVMH. Volgens het charter zullen de luxemerken van beide groepen geen beroep meer mogen doen op modellen jonger dan 16 jaar voor modeshows of -shoots waarin ze volwassenen voorstellen. Voor 16- tot 18-jarigen worden bepaalde voorwaarden ingevoerd.

Minstens maatje 34

Daarnaast bannen de merken maat 32 voor vrouwen en maat 42 voor mannen. "Castingagentschappen zullen vrouwelijke modellen moeten voorstellen die maat 34 of meer hebben, en mannelijke van maat 44 of meer", klinkt het. De nieuwe regels gaan direct in.

"Het welzijn van modellen is heel belangrijk voor ons", stelt LVMH-bestuurder Antoine Arnault. "We hebben de verantwoordelijkheid om nieuwe standaarden te zetten voor mode en we hopen dat andere spelers ons zullen volgen."

De maatregel komt er na de aanhoudende discussie in de modewereld over het ‘mager-is-mooi-principe'. De huizen voeren te vaak ongezond magere modllen op in magazines en op de catwalk. Onder andere Gucci en Yves Saint Laurent werden hiervoor al een aantal keer op de vingers getikt.

Anorexiawet

Eerder dit jaar keurde de Franse regering de anorexiawet goed. Daardoor mogen modellen pas gefotografeerd worden of de catwalk op als een dokter verklaarde dat ze gezond zijn en niet lijden aan eetstoornissen. Merken die die regel aan hun laars lappen, riskeren celstraffen van zes maanden en boetes tot 75.000 euro.