MOBILITY. Vakantie op (fiets)wieltjes: waarom je de bikepack-fiets moet nemen om op reis te gaan

Bengelende, volgeladen fietstassen aan bagagedragers. Het is een beeld dat in deze anderhalf jaar durende pandemie steeds vaker voorkwam. Fietsvakanties met fietstassen voor – en achteraan de wielen zijn in. Maar ook de bikepack-fiets wordt een trend en kan je naar de mooiste plaatsen in België of het buitenland brengen.

door
Emmi Verleyen
Leestijd 4 min.

Bikepacking is een samentrekking van de Engelse woorden backpacking en biking. Je neemt dus zo weinig mogelijk bagage mee op je fiets en reist rond op een mountainbike, trekkingfiets of de gravelfiets. Bikepacking zat al in de steigers voor de coronacrisis, maar kreeg door de pandemie een enorme boost. De trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten.

Toch kunnen we bij een reis met een bikepacking-fiets niet spreken van een typische fietsvakantie. Dat komt omdat die fiets er niet uitziet zoals een gewone fiets met bagagedrager. Als je wil gaan bikepacken moet je al je bagage opbergen in fietszakken vooraan het stuur, aan het frame van je fiets of achteraan je zadel. Een bikepack-fiets heeft dus meestal geen bagagedrager.

Om een lange reis te ondernemen, heb je een aangepaste fiets nodig. Drie bekende exemplaren zijn de mountainbike, de trekkingfiets en de gravelfiets.

Mountainbike

De mountainbike is een ideale fiets voor routes die ver van de bewoonde wereld liggen en waar er geen aangelegde geasfalteerde wegen zijn. Dat de mountainbike een zware fiets is, kan wel een nadeel zijn voor lange en fysiek zware routes.

Trekkingfiets

De trekkingfiets ziet eruit als een gewone fiets, maar heeft wel veel bredere banden. In tegenstelling tot de mountainbike en de gravelfiets heeft dit exemplaar wel een bagagedrager. Ook je achterwerk zal dankbaar zijn voor het comfortabele zadel.

Gravelfiets

De gravelfiets lijkt op een typische koersfiets maar is uitgerust met bredere banden. Hierdoor is dit stalen ros geschikt om zowel in stadjes en dorpen als in de natuur mee rond te rijden. Ze heeft wel geen bagagedrager waardoor je zelf fietstassen moet aankopen en je bagage rond je stuur, frame of zadel kan hangen.

Top vijf bucketlist bestemmingen

Kriebelt het om te vertrekken maar kan je niet kiezen tussen de fietsroutes? Twijfel je om één dag of meerdere dagen weg te gaan? Wil je in België blijven of trek je liever naar het buitenland? Geen nood, we helpen je op weg.

1. Dwars door het Hageland Gravelroute

Je start bij het Sven Nys- wielercentrum in het Vlaams-Brabantse Baal voor een tocht van 75 kilometer. Deze route heeft enkele stevige klimroutes en een modderpad in petto. Gelukkig is er onderweg voldoende reden om te stoppen voor enkele mooie bezienswaardigheden zoals de middeleeuwse Maagdentoren en de bekende Vlooybergtoren. De route is afwisselend verhard en onverhard. Een gravelfiets is dus jouw ideale metgezel!

2. Alternatieve Ronde Van Vlaanderen

Deze route is ideaal voor wie een stevige fietsuitdaging wil in eigen land. De Flanders Alternative vertrekt van Oudenaarde en komt aan in Ieper en keert dan terug naar Oudenaarde. Onderweg staan er enkele stevige beklimmingen op het programma zoals de Koppenberg, Kwaremont en Paterberg. Die eerste twee moeten de renners in de Ronde van Vlaanderen ook beklimmen. Ook de Kemmelberg – het hoogste punt van West-Vlaanderen – komt aan bod.

3. Fietsen langs de Moeselstreek tussen het Duitse Trier en Koblenz

De Moezel-Radwegroute begint bij de eeuwenoude stad Trier waar je de Porta Nigra (zwarte poort) kan bezichtigen. Die stadspoort gaat terug van 170 na Christus en is de best bewaarde toegangspoort uit de Romeinse Tijd. Vanuit Trier start de route van 140 kilometer richting het Duitse Koblenz. Daar mondt de Moezel uit in de Rijn. Onderweg begeleidt de Moezel je op je fietstocht en heb je zicht op de heuvels die volledig bedekt zijn met wijngaarden. In deze wijnstreek zijn er tal van dorpjes waar je met een goed glas lokale wijn op adem kan komen.

4. Strade Bianche in Noord-Holland

Het Noord-Hollandse dorpje Schagen is de start van een route van 267 kilometer in Nederland. Onderweg bots je op een aantal onverharde wegen. Deze route wordt Strade Bianche genoemd omwille van zijn witte grindpaden en kalkweggetjes. Je zal ook passeren langs het Waddeneiland Texel, wat het grootste is van Nederland. Op het eiland zijn tal van hotels en campings. Een ideale plek om te overnachten!

5. Het Italiaanse dolce vita beleven op de bikepack-fiets

Deze zevendaagse fietstocht van Milaan tot Milaan is niet voor doetjes. Elke dag wordt er 80 kilometer afgelegd. Er is wel één rustdag voorzien want deze bikepack- tocht doe je in een groep en wordt georganiseerd door de Nederlandse organisatie RudiRides. Bij deze route heb je enkele zware beklimmingen in de Orbische Alpen voor de boeg, maar die worden onderweg afgewisseld met prachtige uitzichten op de top en op het Italiaanse Gardameer, Comomeer en Iseomeer. De organisatie voorziet uitstekende slaaplocaties en lekker Italiaans eten waardoor je echt kan genieten van het Italiaanse dolce vita.