Mobiel internet: dit zijn de verschillen per operator

Mobiel internet: dit zijn de verschillen per operator

Proximus, Orange en Telenet-Base bieden niet dezelfde mobiele internetsnelheid en hun prestaties hangen vooral af van waar je surft. Dat heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop vastgesteld op basis van metingen met zijn gratis app BeCover+. Telenet-Base hinkt een beetje achterop, met in 21% van de gevallen een laadtijd van pagina's van meer dan vijf seconden. Bij Orange is dat maar in 17% van de gevallen zo en bij Proximus gaat het om 18%.

Down- en uploaden

Ook de down- en uploadsnelheden van de drie operatoren zijn erop vooruitgegaan sinds de laatste test voor de periode 2015-2016. Proximus heeft de beste downloadcapaciteit, met 21,7 Mb per seconde, tegenover 21,1 voor Telenet-Base en 18,7 voor Orange. Ook op het vlak van uploaden scoort Proximus met 8,8 Mbps de beste punten, al voelt het de hete adem van Orange (8,6 Mbps) in de nek. Gebruikers van Telenet-Base moeten tevreden zijn met een uploadsnelheid van 7,0 Mbps.

Streaming

Nog een element om de sterkte van een netwerk te beoordelen, betreft streaming. De drie operatoren bieden een vergelijkbare kwaliteit aan, met een lichte voorsprong voor Orange en Proximus. "Als je een video bekijkt, is het belangrijk dat het beeld niet hakkelt of dat er niet te veel latentie is", zegt Test-Aankoop. "Uit onze metingen blijkt dat de wachttijd redelijk is (tot acht seconden) in 89% van de gevallen bij Proximus, 87% bij Orange en 84% bij Telenet-Base."

Afhankelijk van plaats

Weinig verrassend bieden de operatoren niet dezelfde kwaliteit naargelang je in de stad of buiten de bebouwde kom bent. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgt Proximus 100/100 van Test-Aankoop, Orange slechts 77 en Telenet-Base 63. In de provincie Luxemburg presteert mobiel internet gemiddeld genomen het slechtst, met 49/100 voor Proximus, 41 voor Telenet-Base en 37 voor Orange.