MIVB zet vanaf 2018 elektrische bussen in

MIVB zet vanaf 2018 elektrische bussen in

De MIVB heeft op haar raad van bestuur drie aankondigingen van opdracht goedgekeurd voor de aankoop van elektrische bussen. De eerste bussen zouden in 2018 geleverd worden, laat de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij weten in een persbericht. De elektrische voertuigen laten de MIVB toe om, zoals de Brusselse regering vraagt, drie buslijnen uit te baten en op die manier ervaring op te doen met deze nieuwe technologie.

Er komen drie verschillende types voertuigen. Zo zijn er de standaard- en midibussen die via "overnight charging" 's nachts opladen. Voorts zijn er de gelede elektrische bussen van het type "opportunity charging", die worden opgeladen op het net.

De MIVB zal de twee belangrijkste technologieën testen op vlak van opladen en later beslissen welke technologie het meest aangepast is aan de specifieke Brusselse noden. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen, zegt de MIVB.

"Overnight charging voorziet niet in infrastructuur op het net. Opladen gebeurt 's nachts in de stelplaats. Het nadeel is de beperkte autonomie en de grote hoeveelheid batterijen die de bus aan boord moet hebben, ten nadele van het aantal plaatsen voor reizigers. Opportunity charging voorziet in opladen op het net, meestal aan het eindpunt. Dit beperkt het gewicht van de batterijen aan boord van de bus, maar is minder flexibel op vlak van uitbating. Het legt namelijk vaste punten op waar de bus verplicht moet herladen."

bron: Belga