MIT vindt de gloeilamp opnieuw uit

Het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) pakt uit met een opvallende herwerking van de klassieke gloeilamp. Die zou zelfs efficiënter zijn dan ledverlichting. De resultaten van hun onderzoek werden recent gepubliceerd in Nature Nanotechnology.  
door
Kevin
Leestijd 1 min.

De klassieke gloeilamp zou slechts 5% van de energie omzetten naar licht. De rest gaat verloren, vooral aan warmte. Door een speciale kristalstructuur te bevestigen aan de gloeidraad wordt die energie opgevangen en opnieuw gebruikt om licht op te wekken. De wetenschappers schatten dat hun nieuwe lamp tot 40% van de energie zou gebruiken voor licht. Ter vergelijking, een ledlamp haalt gemiddeld een efficiëntie van 14%.

Bovendien zou de nieuwe gloeilamp beter kleuren weergeven dan energiezuinige lampen. De traditionele gloeilamp scoorde 100 (het maximum) op de kleurweergave-index, terwijl ledlampen meestal maximaal 80 behalen op die schaal.

"Een belangrijk kenmerk van onze experimentele lamp is dat die kleuren bijna ideaal weergeeft", verduidelijkt hoofdonderzoeker Ivan Celanovic aan The Telegraph. "Dat is de reden waarom gloeilampen zolang populair bleven: veel mensen verkozen decennialang het warme licht boven saaie fluorescerende verlichting."

Professor Gang Chen, hoofd van het departement Werktuigkunde, reageert opgewerkt over het potentieel van deze ontwikkeling. Of de gloeilamp daadwerkelijk zijn comeback maakt is nog af te wachten. De Europese Unie verbood gloeilampen immers in 2012 voor huis-tuin-en-keukengebruik. Voor professionele toepassingen waarbij een goede kleurweergave-index essentieel is (denk musea of fotografie) is gloeilicht nog toegestaan, totdat een gelijkwaardig, milieuvriendelijk alternatief wordt gevonden.

Foto: MIT