"Mislukking van Turkse staatsgreep ook belangrijk voor Europa, want democratie won"

"Mislukking van Turkse staatsgreep ook belangrijk voor Europa, want democratie won"

"De mislukte staatsgreep van 15 juli vorig jaar is niet alleen belangrijk voor Turkije, maar ook voor Europa: de democratie heeft gewonnen", zei de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus tijdens een persconferentie vandaag in de Turkse ambassade in Brussel. Gisterenavond nog had Kurtulmus een meeting toegesproken in het Brusselse Hotel Metropole, naar aanleiding van de eerste verjaardag van de mislukte coup. "We hebben eer betuigd aan zij die het leven hebben gegeven om ons te verdedigen", zei de vicepremier over de meeting van gisteren. "Onze gedachten gaan ook naar zij die vorig jaar gewond raakten. Als deze helden van 15 juli 2016 er niet geweest waren, hielden we vandaag deze persconferentie niet."

Voor Kurtulmus is de couppoging "een van de belangrijkste daden van verraad tegen Turkije". "We zullen dat nooit vergeten en zullen de verantwoordelijken vinden."

De vicepremier bedankte de Belgische autoriteiten, omdat ze zijn bezoek toegelaten hebben, ondanks de beslissingen van Wenen, Den Haag en Berlijn, waar andere Turkse ministers niet welkom waren. Sinds de mislukte staatsgreep zijn de relaties tussen Turkije en de hele EU bekoeld, vanwege de repressiecampagne die de Turkse president Redcep Tayyip Erdogan na de couppoging gestart is.

Tijdens de persconferentie blikte Kurtulmus wel tevreden terug op zijn eerdere ontmoetingen met de voorzitter van het Europees parlement, Antionio Tajani, en de vicepresident van de Commissie, Frans Timmermans. De ontmoetingen waren "constructief" en nodig "om de samenwerking tussen Europa en Turkije voort te zetten". Hij gaf wel toe dat de relaties "hoogtes en laagtes" gekend hebben, en vraagt dat Turkije als "gelijkwaardige partner" behandeld wordt, zelfs al bestaan er "meningsverschillen over bepaalde kwesties".

bron: Belga