Misbruik dagcontracten - Sp.a wil automatisch vast contract voor interimmers na 2 maanden op 3 bij zelfde werkgever

Misbruik dagcontracten - Sp.a wil automatisch vast contract voor interimmers na 2 maanden op 3 bij zelfde werkgever

Oppositiepartij sp.a wil dat interimwerknemers automatisch een contract van onbepaalde duur krijgen wanneer ze in een periode van drie maanden gedurende twee maanden voor dezelfde werkgever hebben gewerkt. Dat zei fractieleidster Meryame Kitir tijdens een debat over misbruik van dagcontracten bij DHL in de Kamer. De praktijken bij DHL werden woensdag aan het licht gebracht door het VRT-magazine Pano. "Vroeger was een job vaak voor het leven. Die tijden komen niet meer terug. Maar dat wil nog niet zeggen dat we moeten aanvaarden dat werknemers worden uitgeperst als citroenen", reageerde Kitir, die in één adem haar wetsvoorstel aankondigde. Ook Groen-collega Evita Willaert stelde de situatie aan de kaak. "Het is een kerntaak van de overheid om deze kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt beter te beschermen", beklemtoonde ze. "Is dit het type jobs die we hier willen creëren? "

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) herhaalde in zijn antwoord dat de administratie intussen al een opsporingsonderzoek heeft opgestart. Peeters noemde de praktijken "schokkend" en beklemtoonde dat dergelijke lange opeenvolgingen van dagcontracten verboden zijn. Peeters herinnerde er voorts aan dat de sociale partners onderling afspraken hadden gemaakt rond monitoring en zelfcontrole. "Maar als je de uitzending ziet, is er iets dat niet klopt."

Ook N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt zit op die lijn. Hij wees daarbij vooral de vakbonden met de vinger. "Moesten er uit uw onderzoek misbruiken blijken, dan is het toch wel duidelijk dat die voorziene zelfregulering niet echt werkt. En ons inziens denk ik dan dat de vakbonden hun taak in deze schromelijk hebben onderschat", besloot hij.

bron: Belga