Minstens tien doden bij doortocht van tyfoon op Filipijnen

Minstens tien doden bij doortocht van tyfoon op Filipijnen

Op de Filipijnen zijn minstens tien mensen omgekomen bij ongelukken als gevolg van tyfoon Phanfone. Die teisterde op kerstdag de oostelijke en centrale provincies van de Filipijnen. In de provincie Iloilo, 463 kilometer ten zuiden van Manila, worden ook zes mensen vermist, zo melden de autoriteiten. Andere bronnen hebben het over minstens zestien doden. De dodelijke slachtoffers vielen in de provincies Iloilo, Leyte en Capiz. Meer informatie over de slachtoffers of de omstandigheden van hun dood is er voorlopig niet.

Meer dan 24.000 mensen strandden in zeehavens nadat de kustwacht alle veerboten had verboden om uit te varen. Er werden ook minstens 115 binnenlandse vluchten geannuleerd. Meer dan 58.000 mensen moesten uit voorzorg hun huizen verlaten.

Phanfone is al de 21ste tyfoon die de Filipijnen aandoet dit jaar. Verwacht wordt dat het natuurgeweld het land zaterdag verlaat. De tyfoon is inmiddels afgezwakt en verplaatst zich donderdag aan 15 kilometer per uur richting het noordwesten, met maximale windsnelheden tot 130 kilometer per uur en windstoten tot 160 kilometer per uur.

De Filipijnen werden drie weken geleden ook al getroffen door een tyfoon. De doortocht van Kammuri kostte toen aan zeventien mensen het leven.

bron: Belga