Minstens 41 doden bij aanslag in Istanboel

Minstens 41 doden bij aanslag in Istanboel

De aanslag vond dinsdag plaats om 22 uur. Drie kamikazes openden het vuur op de menigte in de luchthaven, waarna het tot een vuurgevecht kwam tussen de politie en de daders. Die bliezen zich vervolgens op. Over de identiteit van de daders was bij het ter perse gaan van deze krant nog niets geweten. De Turkse mediagroep Haberturk heeft wel al beelden verspreid van een van de mogelijke kamikazes.

Bij de dodelijke slachtoffers zijn 23 Turken en 13 buitenlanders. De daders zijn niet opgenomen in die balans. Volgens Turkse regeringsbronnen gaat het op vijf Saoedi's, twee Irakezen, een Tunesiër, een Oezbeek, een Chinees, een Iraniër, een Oekraïner en een Jordaniër. Volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat er Belgische slachtoffers zijn.

IS

De zelfmoordaanslag is nog altijd niet opgeëist, maar de Turkse regering wijst met de beschuldigende vinger naar IS. De Koerdische afscheidingsbeweging PKK liet weten dat zij er niets mee te maken heeft.

Turks president Tayyip Recep Erdogan veroordeelde de aanslag en riep de rest van de wereld op om doortastend op te treden tegen terreurdreiging. “Iedereen moet weten dat de terroristische organisaties geen onderscheid maken tussen Istanboel en Londen, Ankara en Berlijn, Izmir en Chicago, Antalya en Rome”, aldus de Turkse president.

Ook vanuit de rest van de wereld stroomden de steunbetuigingen binnen. “Onze gedachten zijn bij de slachtoffers”, reageerde onze premier Charles Michel. “We veroordelen deze afschuwelijke gewelddaden.”