Minstens 20 soldaten gedood in noorden van Afghanistan

Minstens 20 soldaten gedood in noorden van Afghanistan

Bij een nachtelijke aanval van de taliban zijn in de Noord-Afghaanse provincie Jowzjan twintig soldaten om het leven gekomen. Dat heeft de lokale overheid meegedeeld. Er zijn ook zeker twee soldaten vermist. De aanval vond plaats op een militaire basis in het district Aqcha, zo melden parlementslid Mohammad Karim Jawzjani en provincieraadslid Abdul Hai Hayat.

De voorbije maanden is de veiligheidstoestand in Jowzjan, een provincie aan de grens met Turkmenistan, er sterk op achteruit gegaan. De taliban is aanwezig in alle districten, met uitzondering van de provinciehoofdstad Sjeberghan. De islamitische beweging heeft op vier maanden tijd ook de controle over twee van die districten overgenomen.

Het geweld in Afghanistan is toegenomen sinds de VS en de taliban begonnen aan gesprekken over een politieke oplossing voor het conflict. Heel wat analisten denken dat de taliban via militaire overwinningen een sterkere positie aan de onderhandelingstafel probeerde te verwerven. Maar de gesprekken werden in september opgeschort door de Amerikaanse president Donald Trump.

bron: Belga