Minstens 20 doden in Lubumbashi, onder wie 6 politiemannen

Minstens 20 doden in Lubumbashi, onder wie 6 politiemannen

Alleen al in de stad Lubumbashi, in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo, zijn deze week minstens twintig mensen gedood bij betogingen tegen de weigering van president Joseph Kabila de macht af te staan. Dit heeft een lokale mensenrechtenorganisatie gezegd. "Er zijn meer dan twintig sterfgevallen opgetekend, waaronder zes politieagenten. Sommige slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd", zegt de niet-gouvernementele organisatie IRDH (Institut de Recherche en Droits humains) in een rapport.

De onderzoekers van de ngo telden ook minstens vijftien mensen die door kogels verwond werden, en meer dan 500 mensen die opgesloten werden in de cellen van de politie en de inlichtingendienst ANR (Agence nationale de Renseignements).

Volgens IRDH werden maandag, dinsdag en woensdag honderden mensen opgepakt in Lubumbashi, de tweede stad van het land, omdat ze deelnamen aan betogingen naar aanleiding van het grondwettelijke einde van het mandaat van president Kabila. Donderdag werden nog eens "honderden mensen, vooral jongeren tussen de 15 en 35 jaar oud, bij hen thuis opgepakt bij operaties in de gemeenten Katuba, Lubumbashi en Annexe", zo staat in het rapport.

bron: Belga