Ministerraad - Geen extra kosten meer voor elektronisch betalen

Ministerraad - Geen extra kosten meer voor elektronisch betalen

Consumenten moeten in de toekomst geen extra kosten meer betalen bij het gebruik van de meest voorkomende betaalkaarten, ook niet voor kleine bedragen of aankopen via internet. Dat staat in een wetsontwerp waarvoor de ministerraad vandaag het licht op groen heeft gezet. De tekst moet nog langs de Kamer passeren alvorens hij in voege treedt. Winkeliers kunnen vandaag een kost aanrekenen wanneer klanten met een bankkaart betalen. Die mag echter niet hoger liggen dan de kosten voor de onderneming als gevolg van het gebruik van de kaart. Binnenkort zullen winkeliers dat niet meer mogen voor het gebruik van betaalkaarten zoals bancontact, Maestro, Visa en Mastercard.

"We willen elektronisch betalen verder aanmoedigen", legt minister van Economie Kris Peeters (CD&V) uit. "Het zorgt voor meer veiligheid voor zowel de handelaar als de consument, omdat er minder cash geld circuleert. Bovendien maakt elektronisch betalen het eenvoudiger om fiscale fraude aan te pakken". Nieuw is ook dat het bedrag ten laste van de gebruiker bij diefstal, verlies of fraude, verlaagt van 150 tot 50 euro. Het ontwerp legt voorts strenge beveiligingsvoorschriften op voor elektronische betalingen en de bescherming van financiële gegevens van consumenten. Dat moet het risico op fraude verder beperken.

Overigens zijn sinds 2015 de transactiekosten die banken onderling kunnen aanrekenen voor betalingen met bankkaarten beperkt. Daardoor zijn ook de kosten voor het gebruik van betaalterminals door handelaars afgenomen.

bron: Belga