Minister Weyts beloont verkeersveilige transporteurs

door
Xavier
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gaat geld vrijmaken voor transporteurs die meer investeren in verkeersveiligheid dan wettelijk nodig is. De federatie van transporteurs juicht de maatregel toe.

De tijd is voorbij dat voertuigen enkel bestonden uit een motor, vier wielen en een metalen omhulsel. Onze auto's en vrachtwagens hebben steeds meer weg van Zwitserse zakmessen, uitgerust met snufjes om ons comfort, maar vooral ook onze veiligheid te verbeteren. Sommige transporteurs doen zelfs meer dan wettelijk verplicht is. Zij zullen binnenkort kunnen rekenen op steun van de Vlaamse overheid.

Beloning van 100.000 euro

Mobiliteitsminister Weyts wil de ijverige bedrijven een financieel duwtje in de rug geven. Het bedrag zou per transporteur maximaal 100.000 euro bedragen.

Investeringen die in aanmerking komen voor subsidies zijn extra dodehoekdetectoren, camera's, systemen die het gebruik van een gsm blokkeren in een rijdende vrachtwagen en automatische remsystemen. Transporteurs die ervoor opteren om rijassistentie-apparatuur te huren, leasen of kopen - het gaat dan om alcoholslots, rijanalysesystemen en hulpmiddelen om de vrachtwagen op de weg te houden - kunnen eveneens rekenen op steun.

Het budget dat hiervoor is vrijgemaakt, maakt deel uit van het steunpakket van veertig miljoen euro per jaar voor de transportsector. Het pakket maatregelen werd beloofd bij de invoering van de kilometerheffing, geeft de woordvoerder van Weyts mee.

"We kunnen dit goed gebruiken"

Febetra, de sectorfederatie van de transporteurs, zat mee aan de onderhandelingstafel en is zeer tevreden met de beslissing van de Vlaamse regering. «Wij juichen deze maatregel toe. Bedrijven in deze sector hebben al geen grote winstmarge», zegt woordvoerster Isabelle De Maegt. «Als ze dan beslissen om bij de aankoop van een nieuwe vrachtwagen voor extra veiligheidsmaatregelen te opteren, dan kunnen ze dit steuntje zeer goed gebruiken.»

Anderzijds is het ook een positieve maatregel om de verkeersveiligheid te verbeteren. «Veel ongelukken worden veroorzaakt door een menselijke fout. Door het gebruik van technische hulpmiddelen te stimuleren, kunnen we de kans op een menselijke fout verkleinen», besluit De Maegt.