Minister Vandenbroucke: "Het wordt een moeilijk najaar, lockdown niet uitgesloten"

Een nieuwe lockdown is niet van de tafel als de coronacijfers blijven stijgen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gezegd aan VTM NIEUWS. Daarnaast herbekijkt hij de verschillende soorten coronatests.
door
Janne
Leestijd 2 min.

Vandenbroucke noemt de cijfers "dramatisch" en roept dan ook iedereen op om de nieuwe maatregelen na te leven. "De essentie is dat we afstand houden van elkaar en dat we anders een mondmasker dragen. Je mag met sommige mensen nauw contact hebben. Je gezin niet meegerekend zijn dat er drie. Met jezelf erbij is dat vier. Cafés moeten dicht om 23 uur, restaurants om 1 uur. Er is een groot verschil tussen beide. Als er ambiance is op café, blijven mensen niet aan tafel zitten, gaan ze luider spreken en elkaar vastpakken. De discipline gaat omlaag met de avond. In restaurants is dat anders. Daar is het makkelijker om die discipline aan te houden."

Duidelijkheid over regels

Volgens de minister moeten dezelfde maatregelen in heel België de basis vormen. "Dat is een soort lat die we leggen. Gouverneurs en burgemeesters kunnen strengere maatregelen nemen indien nodig. Het is dus een combinatie van een nationale minimumeis en lokale verantwoordelijkheden. Waar de toestand erger is, moeten extra maatregelen genomen worden."

"Het wordt een moeilijk najaar", gaat hij verder. "De dagen worden korter, donkerder en kouder. Heel anders dan in maart, toen het uitkijken was naar de lente en de zomer. Het is moeilijk voor iedereen. We moeten ons nu strikt houden aan wat afgesproken is. Hoe strenger we zijn voor onszelf, hoe minder drastisch de volgende stappen zullen zijn."

Scholen koste wat kost openhouden

Een nieuwe lockdown lijkt dus niet uitgesloten. "Ik kan niets garanderen. Het enige wat ik wél kan garanderen is dat als we het samen aanpakken en hetzelfde zeel trekken, we de meeste kans hebben om te bereiken wat we willen bereiken: de scholen ophouden, de bedrijven laten werken en zorgen dat de ziekenhuizen het aankunnen."

Sneltests?

Daarnaast heeft de minister aan VTM NIEUWS verklaard dat er nagedacht wordt over de manier waarop verschillende soorten coronatests kunnen worden gecombineerd. Ons land zet sterk in op de zogenaamde PCR-tests. De testcapaciteit ligt al hoog en wordt nog uitgebreid. Bij die PCR-tests komt het resultaat trager terug van het labo, maar de tests zijn wel preciezer.

Volgens mediaberichten hebben verschillende buurlanden miljoenen sneltests besteld. Die gaan uiteraard sneller, maar de resultaten zijn minder zeker. Bovendien mag België bij het bepalen van zijn strategie Nederland niet als gidsland nemen, waarschuwt minister Vandenbroucke. "Nederland zit compleet in de patatten met zijn PCR-testcapaciteit en is daarom overgeschakeld op sneltests."

Toch wordt momenteel nagedacht over een "en-en-verhaal", waarbij dus de PCR-tests en de snelle antigeentests kunnen worden gecombineerd, maar ook bijvoorbeeld speekseltests, die het mogelijk maken een grote groep te testen.