Minister Schauvliege lanceert webtool om tuin pesticidenvrij te onderhouden

Minister Schauvliege lanceert webtool om tuin pesticidenvrij te onderhouden

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft vanmorgen de nieuwe webtool 'Mijn gifvrije tuin' van de Vlaamse Milieumaatschappij gelanceerd. "Het is een digitaal draaiboek om elk type tuin gemakkelijk op een pesticidenvrije manier te onderhouden."

De lancering vond plaats tijdens de Velt-Ecotuindagen, waarbij meer dan honderd Vlaamse ecologische tuinen dit weekend vrij te bezoeken zijn. "In 2004 zijn we met het ambitieuze plan gestart om tegen 1 januari 2015 openbare besturen te verbieden pesticiden te gebruiken. Intussen hebben we de wet zelfs uitgebreid naar alle openbare diensten", zei Schauvliege bij een bezoek aan een pesticidenvrije tuin in Gent.

"Nu richten we ons op de particulieren. Daarom heeft de Vlaamse Milieumaatschappij in samenwerking met Velt (de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, nvdr.) de webtool 'Mijn gifvrije tuin' ontwikkeld. Dit instrument vormt het digitale draaiboek voor elke tuineigenaar die zijn tuin pesticidenvrij wil onderhouden. Of je nu een grote tuin of een bescheiden stadstuin hebt: waar past welke plant? Hoe voorkom je mosvorming of onkruid op je terras? De webtool toont vooral hoe je het moet doen: met duidelijke illustraties en foto's." Ook voor de moestuin hebben de Vlaamse Milieumaatschappij en Velt tips verzameld.

Morgen buigen experts van de EU-lidstaten zich overigens over een nieuw voorstel van de Europese Commissie over het gebruik van glyfosaat, dat wordt gebruikt bij het bestrijden van onkruid. "De toelating voor het gebruik verloopt op 30 juni, maar er ligt een voorstel op tafel om dat tijdelijk met 12 of 18 maanden te verlengen", zegt Geert Gommers van Velt. "In die tijd zou er een nieuwe studie worden uitgevoerd in welke mate glyfosaat al dan niet kankerverwekkend is."

bron: Belga