Minister Nathalie Muylle (CD&V) investeert in opleiding 180 zedeninspecteurs

Minister Nathalie Muylle (CD&V) investeert in opleiding 180 zedeninspecteurs

Federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) investeert in de opleiding van zowat 180 zedeninspecteurs. Ze trekt ook 2,1 miljoen euro uit voor de uitbreiding van drie bestaande zorgcentra in Gent, Brussel en Luik. Bedoeling is om slachtoffers van seksueel geweld te ondersteunen om klacht in te dienen. Zedeninspecteurs zijn opgeleid om met veel omzichtigheid en empathie verhoren af te nemen van slachtoffers en klachten te behandelen. Slachtoffers zijn vaak getraumatiseerd en het is niet evident om het verhaal te doen.

Politiezones die samenwerken met de centra krijgen bijkomende middelen, maakte de minister maandag bekend. Het gaat om een verdrievoudiging, zegt de minister, tot 960.000 euro. Met dat geld worden hoofdzakelijk 180 nieuwe zedeninspecteurs opgeleid: 75 in Oost-Vlaanderen, 75 in Brussel en 30 in Luik.

In Gent en Brussel worden ook inspecteurs opgeleid uit politiezones die initieel niet aangesloten zijn bij de zorgcentra. Op die manier kunnen slachtoffers in andere zones ook al verhoord worden door getrainde zedeninspecteurs.

Tijdens hun opleiding leren de inspecteurs over de psychische gevolgen van seksueel geweld en aangepaste gespreks- en verhoortechnieken. Er ligt de nadruk op het beroepsgeheim en de werking van de zorgcentra.

Het werk van die inspecteurs loont, want liefst 67 procent van de slachtoffers dient klacht in. In een klassieke situatie doet slechts 10 procent van de slachtoffers aangifte. De bedoeling is om ook het aantal politiezones dat meewerkt aan het systeem op te trekken.

De bestaande zorgcentra krijgen elk 250.000 euro om hun infrastructuur uit te breiden. In Brussel zijn de werken al gestart. In Gent zal het zorgcentrum worden ondergebracht in nieuwe infrastructuur, dichtbij de spoed. In Luik zal de uitbreiding pas later plaatsvinden.

bron: Belga