Minister Geens "verontrust" over aanslepen van zaak in hoger beroep tegen moordverdachte

Minister Geens "verontrust" over aanslepen van zaak in hoger beroep tegen moordverdachte

Minister van Justitie Koen Geens heeft vandaag in het VRT-programma "Terzake" bevestigd dat de verdachte van de moord op Julie Van Espen in eerste aanleg is veroordeeld voor verkrachting. "Het is juist dat de zaak in hoger beroep al enige tijd aansleept en dat verontrust mij. Indien er redenen zouden zijn waarom dat niet zou gemogen hebben, zou ik dat ten zeerste betreuren." Het lichaam van Julie Van Espen is vandaag teruggevonden in het Albertkanaal. Eerder op de dag was een 39-jarige opgepakt in Leuven. Hij wordt voorgeleid voor moord. Verscheidene media berichtten al dat de verdachte een ernstig gerechtelijk verleden heeft, met onder meer twee veroordelingen voor verkrachting. In 2017 is hij daarvoor nog veroordeeld, maar tegen dat vonnis tekende hij beroep aan.

Geens bevestigde dat de correctionele rechtbank in Antwerpen de man in eerste aanleg heeft veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Dat gebeurde volgens de minister ook snel. Het parket had tevens de onmiddellijke aanhouding van de man gevraagd, maar daar is de rechter niet op ingegaan.

"Het is juist dat de zaak in hoger beroep al enige tijd aansleept, en dat verontrust mij. Als het hoger beroep onredelijk lang heeft aangesleept, zou ik dat ten zeerste betreuren", reageerde Geens. Volgens zijn informatie heeft het parket wel al gedagvaard om de zaak in hoger beroep te laten pleiten.

Ook Geens heeft er naar eigen zeggen moeite mee om te begrijpen dat de verdachte op vrije voeten liep, maar "het is niet omdat ik het niet begrijp, dat ik het in een rechtsstaat niet moet aanvaarden als minister van Justitie".

bron: Belga