Minister Dalle reageert op naaktbeelden van BV's: "Ongehoord om ze te verspreiden"

Minister Dalle reageert op naaktbeelden van BV's: "Ongehoord om ze te verspreiden"

"Misschien had u verwacht toen u op dit artikel klikte dat ik mij als Vlaams minister van Media hierover zou uitspreken. Dat ik al dan niet het gedrag van deze mensen zou veroordelen of grote uitspraken zou doen over hun werkgevers en hun publieke rol. In dat geval moet ik u teleurstellen en eerlijk zeggen: het zijn simpelweg mijn zaken niet", aldus Dalle. "De foto's en video's behoren tot de privésfeer van deze mensen. Zij die de beelden verspreiden begaan een misdrijf. Het delen van dergelijke foto's is een misdrijf en dus strafbaar. Voor dit soort van gedrag geldt maar één woord: ongehoord."

Levens worden verwoest

"Maar nu ik toch uw aandacht heb wil ik het met u hebben over de breder maatschappelijke uitdaging. Want we moeten eens praten. Het is jammer dat dit debat er net moet komen omdat dergelijke foto's de ronde doen, maar wat er vandaag gebeurt zal morgen opnieuw gebeuren. De slachtoffers zullen bekende en minder bekende mensen zijn: zangers, actrices, politici maar misschien ook uzelf, uw kinderen, broers, zussen of vrienden. De schade kan niet overschat worden. Levens worden verwoest, relaties lopen op de klippen."

"In sommige gevallen drijft het slachtoffers mee tot het begaan van wanhoopsdaden. Denken we maar terug aan het verschrikkelijke verhaal van Maëlle. Het veertienjarige meisje uit Charleroi dat begin dit jaar uit het leven stapte toen enkele filmpjes en video's van haar werden verspreid. Dit zijn geen zaken om licht over te gaan. Het zijn gebeurtenissen die leiden tot onpeilbaar verdriet."

Streng veroordelen

"Het is aan ons, als samenleving, om mensen die meewerken aan het verspreiden van dergelijke beelden en het in de hand werken van cyberpesten streng te veroordelen. Ons leven speelt zich vandaag voor een groot deel digitaal af, onze seksualiteit hoort daar bij. En dat is heel normaal. Daar hoeven we niet om te blozen of beschaamd om te zijn."