Minirobot kan 2.000 keer zijn gewicht voorttrekken

Wetenschappers aan de Stanford Universiteit hebben een reeks superkleine, maar supersterke robotjes ontwikkeld. Ondanks dat ze minder dan 14 gram wegen zijn ze in staat om meer dan 23,5 kilogram voort te trekken. Dat is vergelijkbaar met een mens die een blauwe vinvis over het strand zou sleuren.

De onderzoekers in Stanford zijn al een tijdje bezig met het bouwen van kleine, maar erg sterke robots, waarvan de plakkende voeten gebaseerd zijn op de poten van een gekko.

"De poten zijn bedekt met rubberen weerhaakjes die zich stevig vastzetten in de muur. Wanneer druk wordt uitgeoefend, buigen de pinnetjes waardoor hun raakoppervlakte vergroot en hun grip dus versterkt. Wanneer de robot zijn poot opheft worden de pinnetjes weer recht en laten ze de grip los."

Dat resulteert in een robot van negen gram die bijna een kilo kan dragen als het een muur opklimt, of een minuscule robot van 20 milligram, die samengesteld moest worden onder een microscoop, die 500 milligram kan tillen. Het doel van dit onderzoek is uiteindelijk de robot op schaal te vergroten, waardoor ze dus zware ladingen kunnen verplaatsen in fabrieken of op werven.

[embed]https://www.youtube.com/watch?t=70&v=yYYqXY3L2wc[/embed]