Mindfulness even effectief als medicatie tegen terugkerende depressie

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Therapie gebaseerd op mindfulness kan even effectief zijn als medicatie in het voorkomen van het steeds hervallen in depressie, zo blijkt uit een studie.

Mindfulness is een techniek die personen aanzet om meer aandacht te besteden aan de moment zelf. Als je dat dan combineert met cognitieve gedragstherapie dan krijg je dus een manier om een terugval in depressie te bestrijden.

Het leert mensen te erkennen dat negatieve gedachten en gevoelens zullen terugkeren, maar dat ze die een plek kunnen geven. In plaats van zich er constant zorgen over te maken worden mensen zich meer bewust van hun gevoelens en hun gedachten. Zo zullen ze voorkomen dat ze meegesleurd worden in een negatieve spiraal en weer depressief worden.

Tegenwoordig is de meestgebruikte methode om een herval te voorkomen een twee jaar durende kuur met medicatie. Maar sommige mensen staan negatief tegenover medicatie, terwijl anderen dan weer hervallen nadat ze hun kuur afronden.

De onderzoekers aan de universiteit van Oxford dachten eerst dat mindfulness er beter uit zou komen, maar ze moesten hun theorie bijstellen. "Onze hypothese was gebaseerd op een studie die we deden in 2008. Daaruit bleek toen dat mindfulness-therapie efficiënter zou zijn dan medicatie, de realiteit is dat ze beiden een vergelijkbaar resultaat hebben," aldus de hoofdauteur Willem Kuyken.

Wat wel een belangrijk voordeel is dat de mindfulness-therapie goedkoper is dan een medicatiekuur, aangezien veel in groep verloopt en je dus niet telkens een dure consultatie met je huisarts hoef te betalen. Ook zou het gezonder zijn omdat je niet met de bijwerkingen opgescheept zit.