Minderjarige verantwoordelijke voor dood Priscilla Sergeant krijgt 18 maanden cel

Minderjarige verantwoordelijke voor dood Priscilla Sergeant krijgt 18 maanden cel

A., één van de minderjarigen die betrokken was bij de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant in 2012, is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor slagen en verwondingen, en een celstraf van 2 maanden voor diefstal. De intussen 23-jarige jongeman, die in juli van de jeugdkamer van het hof van beroep nog een berisping kreeg opgelegd voor zijn rol in de dood van Priscilla Sergeant, liep al twee eerdere correctionele veroordelingen op, telkens voor geweld tegenover de politie. De twintiger maakte zich in december 2017 tweemaal schuldig aan winkeldiefstal in het Colruyt-warenhuis van Beersel. Bewakingscamera's registreerden op 12 december hoe hij een DVD-speler uit de rekken haalde, die onder zijn trui verborg en vervolgens de winkel verliet. Een dag later herhaalde dat scenario zich. Een tweetal weken later werd A. dan door de winkeldetective tegengehouden toen hij het warenhuis wilde verlaten met een pak pampers. Die pampers betaalde hij uiteindelijk, maar voor de twee DVD-spelers werd hij wel vervolgd.

Zelf beweerde A. dat hij met die feiten niets te maken had en dat er mogelijks sprake was van een identiteitswissel met één van zijn broers. Maar volgens de rechtbank kon er geen twijfel bestaan over zijn schuld. Zo werd de jongeman onder meer op basis van de opvallende tatoeages in zijn hals formeel geïdentificeerd. De rechtbank legde hem uiteindelijk een gevangenisstraf van twee maanden op.

Daarnaast stond A. ook terecht voor twee gewelddelicten. Op 25 juli 2018 had hij in Halle een motorrijder in elkaar geslagen met wie hij het aan de stok had gekregen en op 16 oktober 2018 had hij bij een ruzie in het centrum van Halle ook slagen uitgedeeld. A.'s advocate pleitte voor een werkstraf of een straf met uitstel, zodat de jongeman een cursus agressiebeheersing zou kunnen volgen, maar de rechtbank had daar geen oren naar en veroordeelde hem tot 18 maanden cel.

"Het is een illusie te denken dat de betrokkene van een dergelijke cursus iets zou kunnen opsteken om zich te verbeteren", klonk het in het vonnis. "De manier waarop hij in het leven staat, is zeer verontrustend, vooral voor anderen. Hij slaagt er blijkbaar niet in zich op een normale manier te gedragen."

Het is allesbehalve de eerste keer dat de twintiger in aanraking komt met het gerecht. In het voorjaar werd hij nog schuldig bevonden aan de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant. Het meisje werd op 20 juli 2012 dood aangetroffen in een veld in Dworp. Een kleine maand later, op 16 augustus, werden drie verdachten opgepakt: de 46-jarige Johan D.V., de toen 12-jarige J. en de toen 16-jarige A. Die drie hadden het meisje urenlang gepest in de woning van D.V. Toen het meisje de volgende ochtend dood bleek, hadden ze haar lijk verborgen. Pas in juli 2019 legde de jeugdkamer van het hof van beroep A. een berisping op voor die feiten.

Sinds hij meerderjarig is geworden, is A. ook al tweemaal veroordeeld, éénmaal tot een werkstraf van 70 uur voor slagen en verwondingen aan een agent, en in december 2018 nog tot een jaar cel voor weerspannigheid en bedreigingen aan het adres van de politie. Begin december moet hij zich opnieuw verantwoorden voor een verkeersagressie, die in september 2017 plaatsvond in Halle. Samen met drie kompanen zou hij toen een 64-jarige man in elkaar hebben geslagen.

Tenslotte staat A. momenteel onder elektronisch toezicht in het kader van zijn voorlopige hechtenis in een dossier van gewapende weerspannigheid.

bron: Belga