Minder vrouwtjesolifanten met slagtanden geboren dankzij stropers

Door stroperij worden meer en meer vrouwelijke olifanten geboren zonder hun kostbare slagtanden. Dat blijkt een gevolg te zijn van evolutie.
door
Lennart
Leestijd 1 min.

De problematiek van olifanten die gestroopt worden voor hun kostbare ivoren slagtanden, is niet nieuw. Al decennia lang proberen stropers munt te slaan uit de lieflijke reuzen, waardoor hun populatieaantal stevig verminderde.

De stroperij zorgt nu echter voor een opmerkelijke evolutie. In het Gorongosa National Park in Mozambique wordt vandaag een derde van de vrouwelijke olifanten geboren zonder de ivoren horens. Normaal ligt dit aantal rond de 6%.

Omdat stropers zich voornamelijk op olifanten mét slagtanden richten, leven olifanten zonder door de band langer. Hierdoor kunnen ze hun erfelijk materiaal meer en makkelijker doorgeven.

Biologe Joyce Poole bestudeert de olifantenpopulatie in het park in Mozambique al een tijdje. Ze observeerde hoe de populatie zich herstelde na de burgeroorlog, die er van 1977 tot 1992 woedde.  Tijdens die periode kwam maar liefst 90% van de olifanten om het leven, voornamelijk door stroperij van soldaten. Poole ontdekte dat meer dan de helft van de olifanten die de oorlog overleefden, geen slagtanden had. Hun mannelijke soortgenoten worden wel altijd met slagtanden geboren, aangezien ze die gebruiken om te strijden voor vrouwtjes.