Minder stress door 'mindful running'

Minder stress door 'mindful running'

Door te joggen vind je rust en kan je achteraf fris je dag verder zetten. ‘Mindful running' vermindert je stress, verbetert je nachtrust en creativiteit en terwijl werk je ook aan je conditie. Tijdens het lopen kan je best rekening houden met drie zaken: ademhaling, looppas en de tien-tellen-regel.

Ademhaling

In plaats van je favoriete afspeellijst op te zetten, laat je dat maar best even achterwegen en focus je beter op je ademhaling. Wandel eerst een beetje voor je meteen gaat joggen. Zo kan je makkelijker een controleerbaar patroon vinden. Je kan, bijvoorbeeld, drie stappen nemen, inademen, weer drie stappen nemen en uitademen.

Best adem je ook door je neus, dit zou een rustgevend effect hebben op je lichaam. Wie door zijn mond ademt, verliest sneller controle.

Looppas

Let op je houding en probeer je looppas te controleren. Als je dit niet doet verspil je onnodig energie en belast je je gewrichten. Om dezelfde reden houd je best je armen in een hoek van 90° en laat je ze best niet ongecontroleerd slingeren langs je lichaam. Je rug rechthouden en met opgeheven hoofd lopen zou ook voordelig zijn voor je schouders, rug en knieën.

Tien tellen

Om ervoor te zorgen dat je niet begint te piekeren, kan je de tien-tellen-regel toepassen. Dit is het tellen van je ademhaling. Nadat je tien keer in en uit hebt geademd begin je opnieuw te tellen. Is dit toch niet zo jouw ding? Dan kan je je altijd focussen op je omgeving of , bijvoorbeeld, op het geluid wanneer je voeten de grond raken.