Minder gauwdieven in treinstations

De laatste vijf jaar is het aantal slachtoffers van pickpockets in treinstations afgenomen. "Die daling hebben we vooral te danken aan preventiecampagnes en gespecialiseerde teams van de spoorwegpolitie", zegt CD&V Kamerlid Franky Demon. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

In 2010 hebben 1.884 pendelaars een gauwdiefstal in de Belgische treinstations gemeld. Een jaar later piekte dat aantal tot 2.429 geregistreerde feiten, maar de laatste drie jaar zien we opnieuw een daling in de aangiften van zakkenrollerij: 2.168 in 2012, 1.970 in 2013 en 1.277 in 2014. Dat zijn ongeveer drie diefstallen per dag, of bijna een halvering tegenover 2011.

"De meest getroffen plekken zijn de grote stations uit onder meer Brussel, Antwerpen en Gent", vertelt CD&V Kamerlid Franky Demon die de cijfers opvroeg bij de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (zie infografiek). "Vreemd is dat niet, aangezien daar ook meer passagiers voorbijkomen. Bovendien trekken grote stations meer toeristen aan. Die vormen makkelijke slachtoffers voor pickpockets omdat ze dikwijls onoplettend zijn", legt hij uit aan Metro.

Volgens Demon kwam de daling van zakkenrollerij tot stand dankzij preventiecampagnes en gespecialiseerde teams van de spoorwegpolitie. "Zij patrouilleren voortdurend in de stations op zoek naar mogelijke daders en slachtoffers, en ondersteunen de lokale politie op grote evenementen als de Gentse Feesten. Als we dezelfde richting willen blijven uitgaan, moeten we blijven investeren in de expertise van dergelijke teams", besluit Demon.

Foto Belga / N. Maeterlinck