Millennials zijn niet zo narcistisch als gedacht

Een veelgehoord cliché luidt dat millennials veel zelfzuchtiger en overgevoelig zijn dan andere generaties. Een nieuwe studie van Michigan State University ontkracht dat idee en bewijst dat narcisme met de tijd verandert.
door
alain.narinx
Leestijd 2 min.

Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers de onderzoeksgegevens van een groep van 750 personen van 13 tot 70 jaar oud.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat karaktertrekken die we associëren met narcisme, zoals egoïsme, overgevoeligheid en dominantie, afnemen met leeftijd. Andere karaktereigenschappen zoals perfectionisme stijgen dan weer met de leeftijd van een proefpersoon, zegt assistent-professor William Chopik van Michigan State University.

Egoïsme

"Bij iedereen zijn er een paar typische levensgebeurtenissen die je dwingen om je eigen persoonlijkheid kritisch te benaderen", verklaart Chopik. "Als je ouder wordt, begin je met nieuwe (vriendschaps)relaties, ervaar je nieuwe dingen en begin je een gezin, om maar een voorbeeld te noemen. Al deze factoren zorgen ervoor dat je je realiseert dat de wereld niet rond jezelf draait. En nog belangrijker: hoe ouder je wordt, hoe meer je denkt over de wereld die je achterlaat."

Veranderingen

Eén van de levensgebeurtenissen die het meeste invloed heeft op narcisme, is het vinden van een nieuwe job. "Narcistische mensen zijn vaak niet vatbaar voor kritiek. Maar wanneer je overvallen wordt door een tragische gebeurtenis in je leven, zal je moeten aanvaarden dat je niet zo geweldig bent als je ooit had gedacht."

Babyboomers

Ten slotte nog een opvallende conclusie uit de studie: "Volgens onze gegevens waren babyboomers op jongere leeftijd overgevoeliger en dominanter dan millennials op diezelfde leeftijd", aldus Chopik. "We hebben helaas niet al te veel data over deze doelgroep, maar ik zou graag dit fenomeen nog verder bestuderen."