Miljarden oude munten en briefjes nog niet omgeruild voor euro's

In landen die hun eigen munteenheid hebben ingeruild voor de euro, liggen in totaal nog oude munten en bankbiljetten ter waarde van 15 miljard euro bij mensen thuis onder de matras. Dat blijkt uit een rondvraag van persbureau Bloomberg bij Europese nationale banken.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Iets minder dan de helft van het verdwenen bedrag bestaat uit Duitse marken. Ook miljarden aan Franse francs, Spaanse peseta's en Italiaanse lira's zijn nog spoorloos. In Nederland gaat het om iets minder dan een miljard euro, waarvan bijna de helft bestaat uit bankbiljetten.

België

Wat ons land betreft: eind 2016 waren er nog steeds meer dan 15 miljoen frankbiljetten nog steeds niet ingeruild bij de Nationale Bank. Dat is goed voor 148,9 miljoen euro. De Belgische frank werd in 2002 vervangen door de euro, maar biljetten kunnen nog steeds bij de Nationale Bank omgeruild worden voor euro's. Voor muntstukken was 2004 het laatste jaar waarin omwisselen mogelijk was.

Ongeveer een derde van het verloren geld dat nog rondslingert in de eurozone, is inmiddels onbruikbaar. Twaalf nationale banken accepteren geen muntjes meer en een aantal landen is helemaal gestopt met omwisselen van oud geld. De 6,5 miljard aan Duitse marken kunnen nog tot in de eeuwigheid worden omgewisseld.