Miljarden in kas om Brits pond te stutten

Miljarden in kas om Brits pond te stutten

De Britse overheid beschikt omgerekend over bijna 124 miljard euro aan buitenlandse valuta's en goud waarmee de koers van de eigen munt, het pond sterling, kan worden gestut. Dat werd vandaag bekendgemaakt.

Het Britse pond zal onder druk komen als de bevolking stemt voor het opzeggen van het EU-lidmaatschap. Valutahandelaren verwachten dat de munt in dat geval zakt tot minder dan 1,30 dollar of 1,10 euro. Vanochtend schoot het pond juist naar de hoogste stand ten opzichte van de dollar dit jaar, op bijna 1,48 dollar. Die stijging werd ingegeven door de jongste polls die een lichte voorsprong geven voor het 'Remain'-kamp.

Ook een crash op de beurzen wil men kost wat kost vermijden. De machtigste centrale bankiers van de wereld hebben al vergaderd om zo'n doemscenario te vermijden. Zowel bij de Bank of England als bij de Europese Centrale Bank geeft men toe dat een eventuele brexit wereldwijde repercussies kan hebben. "De stemming is het grootste risico voor de financiële markten in het Verenigd Koninkrijk en zelfs wereldwijd", zegt de Bank of England. De ECB zegt "zich op alle mogelijke eventualiteiten te hebben voorbereid".

Het slechtste scenario is dat waarbij de Britten geen toegang meer zouden hebben tot buitenlandse munten, doordat buitenlandse banken niet meer bereid zijn om deviezen voor het tuimelende pond aan te bieden. Dat zou schadelijk zijn voor alle exportgerichte ondernemingen, en dus schadelijk voor zowel de Britse als de Europese economie. Dus hebben de centrale banken swap-lijnen uitstaan. Concreet betekent dat ze in een handomdraai miljardenbedragen in hun respectieve munten ter beschikking kunnen stellen, zodat de wisselkoersmarkt wordt gestut.

bron: Belga