Militairen krijgen enkele sleutelposities in nieuwe regering Zimbabwe

Militairen krijgen enkele sleutelposities in nieuwe regering Zimbabwe

De nieuwe Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa heeft in zijn nieuwe regering militairen benoemd op sleutelposities. Aan het hoofd van het ministerie van Financiën komt een minister met al vele jaren onder Mugabe op de teller. Patrick Chinamasa wordt opnieuw minister van Financiën, luchtmaarschalk Perrance Shiri krijgt Landbouw en generaal Sibusiso Moyo Buitenlandse Zaken. Het was die laatste die twee weken geleden de staatsgreep van het leger aankondigde op televisie. Oudstrijders van de onafhankelijkheidsoorlog werden ook beloond en komen in de regering.

Behalve Chinamasa keren nog verschillende andere namen terug van het Mugabe-tijdperk. Dat kan Zimbabwanen die een breder samengestelde regering en een breuk met het verleden verwachtten, teleurstellen. Geen enkele oppositiepoliticus wordt minister.

Mnangagwa staat onder druk om meteen te presteren, vooral op het vlak van de economie. In een toespraak voor de hoofden van de verschillende ministeries zei de nieuwe president dinsdag dat hij een "efficiëntere" regering wil samenstellen.

Vorige vrijdag werd Mnangagwa beëdigd als president, nadat de 93-jarige onder druk van het leger, de straat en de buurlanden moest opstappen.

bron: Belga