Migranten bereiken Tunesië na weken rondzwalpen op zee

Migranten bereiken Tunesië na weken rondzwalpen op zee

Na een odyssee op de Middellandse Zee hebben veertig migranten vandaag aangelegd in een Tunesische haven. Twintig dagen nadat ze in zee waren gestoken voor de Libische kust werden de vluchtelingen aan boord van het bevoorradingsschip Sarost 5 in de haven van Zarzis in het zuiden van het land aan wal gezet. Dat verklaarde het lokale hoofd van de Rode Halve Maan, Mongi Slim, aan dpa. Drie van hen, waaronder twee zwangere vrouwen, werden naar het ziekenhuis gebracht. De migranten wilden pas na harde onderhandelingen aan boord van het schip stappen, omdat ze naar een Europese haven wilden gebracht worden, aldus Slim. "Ze dachten dat er Europese landen waren, die hen wilden opnemen. We hebben hen duidelijk gemaakt dat de poorten naar Europa gesloten zijn en dat ze geen andere keuze dan Tunesië hadden".

De vluchtelingen waren op 13 juli aan de kust van Libië in een boot gestapt en werden uiteindelijk door het Tunesische bevoorradingsschip Sarost 5 aan boord genomen. De voorbije dagen dobberden ze op zee slechts enkele kilometer van de Tunesische havenstad Zarzis, maar durfden niet binnenvaren. De Tunesische premier Youssef Khahed had in het weekeinde aangekondigd dat de boot om humanitaire redenen mocht aanleggen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) gaat het om een van de langste wachttijden van een boot met vluchtelingen, die ooit werd geregistreerd.

Italië, Malta en Tunesië hadden de verantwoordelijkheid voor de migranten wekenlang naar elkaar doorgeschoven. Tunesië benadrukte dat de reddingsoperatie in het verantwoordelijkheidsgebied van Malta heeft plaatsgevonden. De Maltese regering hield echter voet bij stuk dat hun ontscheping in de dichtstbijzijnde veilige haven moest gebeuren. En die lag in dit geval in Tunesië.

bron: Belga